immortelle, helichrysum, flower

Uleiul esential de helichrysum

Uleiul anti–pete albastre

Nume botanic: helichrysum italicum

Familia botanica: asteraceae

Tara de origine: insula Corsica, Franta, Italia, Croatia,Spania.

Partea de planta folosita: flori

Metoda de extractie: distilare cu abur

 

Este numit si „Sonnengold“ – soare auriu, datorita floarei galben auriu în forma de biluta. Creste pâna la 50 cm înaltime. Din 800 kg flori se obtine 1 l de ulei esential de helichrysum.

Floarea de helichrysum îsi patreaza forma si culoarea în buchete si coronite uscate, de aceea este numita “nemuritoare”. Un nume mare pentru o floare mica.

Primavara când floarea înfloreste este taiata, apoi distilata pe abur. Uleiul de helichrysum are o culoare rosu palid si un miros aparte, dulce, care aminteste de timpul când alergam pe câmpiile din satul bunicii sau ne jucam în fân. Este un miros lemnos, cald, ierbos, mieros.

Helichrysum are un efect puternic asupra psihicului asemanator cu vetiver si chiparos. Pentru persoanele care au putin contact cu pamântul, acest ulei esential le face foarte bine si îi aduce într-o dispozitie foarte buna.

Datorita efectului de echilibrare al sistemului nervos, uleiul de Helichrysum poate întari si stabiliza în momente de epuizare, slabiciune si tulburari psihice. În astfel de situatii îl puteti folosi în spray de camera, bai sau în difuzor.

Helichrysum iubeste locurile fierbinti si uscate. Floarea transmite caldura pe care a primit-o, în parfumul ei. Ea ne poate încalzi sufletul. Este o planta vindecatoare care se folosea medicinal de mult timp, iar în cartile despre plante era îndragita.

Se putea folosi la vindecarea echimozei. Astazi, acest ulei esential este înca foarte îndragit. De asemeni, uleiul esential de helichrysum este folosit în comprese si creme. Este benefic în probleme de piele, cum ar fi eczema, abces, psoriasis, furunc. Prin efectul sau antiviral, este folosita si în terapia pentru herpes si negi. Terapia cu helichrysum este folosita si pentru dureri musculare, dureri de cap, migrene si are efect de calmare. Este un bun linistitor si în cazul arsurilor solare în combinatie cu lavanda.

Eu îl numesc “viteazul”pentru ca este un ulei luptator pentru tratarea petelor albastre, întepaturilor si leziunilor. Pentru suparare si tristete, împreuna cu mandarine si musetel roman sunt de mare ajutor.

Se amesteca bine cu bergamota, grepfrut, lamâie, verbena, portocale, neroli, salvie, geranium, chiparos, cistus, lavanda.

Dintre cele peste 500 de variante de helichrysum, doar patru dintre ele au efecte terapeutice.

Un lucru foarte important al uleiului de helichrysum este ca ajuta la eliminarea hematomului, petelor albastre si cearcanelor. Acest ulei esential nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa cu copii sau din trusa unui sportiv.

Efecte fizice: antibacterial, calmant, anti-inflamator, anticoagulant, expectorant, stimulant al fluxului limfatic, antiviral, antialergic.

Efecte psihice: relaxant, linistitor, echilibrant.

Domenii de folosire pe corp: hematom, artrita, crampe, tromboza, bronsita, sinuzita, herpes, negi, congestie limfatica, nevralgie, echimoza,entorse,dureri musculare, dureri de cap, operatii, vânatai, detoxificarea si protejarea ficatului.

Pentru psihic: trauma psihica, epuizare nervoasa, slabiciune.

Pentru piele: eczema, furunc, abces, negi, psoriazis, neurodermita, rani, protejarea pielii înainte si dupa radioterapie, cuperoza, arsuri solare.

Pentru copii: piele uscata, mâncarimi, hematom, tuse convulsiva, rani, julituri, leziuni, trauma psihica, echimoze, umflaturi.

Masuri de precautie

Îngerarea uleiului esential de catre  femei însarcinate, sugari si copii nu este indicata.

 

Terapii

Arsuri solare

 • 30 ml ulei de sunatoare
 • 20 ml ulei de jojoba
 • 7 picaturi de ulei esential de helichrysum
 • 10 picaturi de ulei esential de lavanda
 • o sticluta de 50 ml de culoare inchisa

Se amesteca toate ingredientele in sticluta care este dotata cu pipeta, spray sau pompita si se unge pielea arsa.

 

Hematom

 • 2 pic helichrysum
 • 2 pic lavanda
 • 2 pic cistus
 • 10 ml ulei vegetal

Se amesteca toate uleiurile si se unge de 3 ori pe zi.

O alta metoda pentru eliminarea hematomului este ca, se poate bea în capsula vegetala câte 1 picatura de ulei de helichrysum împreuna cu ulei vegetal.

 

Tuse

 • 2 pic helichrysum
 • 2 pic eucalipt
 • 2 pic lavanda

Se pune amestecul in difuzor timp de 40-60 de minute. Se repeta de 3 ori pe zi.

 

Umflaturi, întepaturi, rani

 • 10 pic manuka/melaleuca alternifolia
 • 10 pic helichrysum
 • 10 pic lavanda
 • 10 pic cistus

Se pun toate picaturile intr-o sticluta curata de 5 ml si se picura 2-3 picaturi diluate pe rana sau hematom etc.

 

Comprese anticearcan

Se umezesc doua discuri cosmetice din bumbac sau alt material natural, apoi se picura câte o picatura de ulei esential de helichrysum si se aplica pe cearcane timp de 20 de minute.

 

Iti doresc o zi parfumata!

 

Catalina