Buna!
Astazi vreau sa va arat cum se face un macerat de macese. Maceratul este foarte benefic deoarece se face la rece si toate ingredientele raman intacte. Maceratul este valabil 1 an de zile.
Maceratul se face cu un ulei vegetal nerafinat, presat la rece. Se pune o cantitate de plante/frunze, etc intr-un borcan, cam 3/4, apoi se pune ulei vegetal pana se umple recipientul si se lasa 6 saptamani la macerat, timp în care se poate amesteca cu o lingura de lemn din cand in cand odata la cateva zile.
Daca nu ati mai facut un macerat sau va ganditi oare ce o fi ala, imaginati-va cum se pune dulceata pe iarna sau muraturile ca sa stea iarna, tot asa se pun macesele la macerat. Prin macerare, ingredientele plantei se scurg in uleiul vegetal, astfel se obtine o extractie valoroasa din acea planta sau floare, etc. Sau invers, uleiul absoarbe ingredientele valoroase din planta si ce e cel mai important, ca toate raman in acest ulei.
Uleiurile vegetale pentru macerare se pot folosi si in functie de scopul pentru care se va folosi acel macerat. Se pot folosi uleiuri vegetale presate la rece de masline, floarea soarelui, cocos, susan, ricin, etc.
Macesele sunt bogate în vitamina c, magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, vitamina A,E, K si complexul B.
Eu am folosit ulei de ricin pentru ca îmi doresc sa folosesc acest ulei in combinatie cu alte amestecuri de uleiuri vegetale si esentiale, pentru par si scalp.
Dupa infectarea cu virusul omikron, acum, dupa doua luni a inceput sa îmi cada mult par, chiar exagerat. M-am întrebat daca in acest an se regenereaza parul altfel?
Folosesc un sampon natural de la sante, cel pentru volum si un tonic de par. Am si spray cu hidrolat de salvie în amestec cu uleiuri esentiale.
Acum imi doresc sa alternez terapia pentru par si cu un macerat de macese foarte concentrat pe care il voi dilua in alte combinatii.
Uleiuri de ricin este foarte bun pentru par si scalp, pentru cresterea genelor si a sprancenelor, pentru un par sanatos, pentru cresterea parului, la fel si maceratul de macese care contine atatea proprietati, imi doresc sa întareasca firul de par, iar scalpul si parul sa fie bine îngrijite de aceste proprietati din macerat.
Nu am o reteta anume. Maceratul se face in functie de marimea recipientului.
Se folosesc macese uscate care au fost zdrobite in mortar sau in mixer. Apoi se introduc in recipient (se poate folosi un borcan curat dezinfectat cu spirt sau alcool) si se umple cam 3/4 din volumul recipientului. Restul pana sus se va umple cu ulei de ricin.
Se inchide recipientul si se va lasa la macerat timp de 6 saptamani, timp in care se va amesteca din cand in cand odata la cateva zile, cu o lingura de lemn. Daca borcanul este deschis la culoare, se va tine in dulap sau debara, ferit de lumina.
Cum se poate folosi acest macerat de macese?
Uleiul de ricin este foarte bun si pentru pielea uscata si ridata, la fel si macesele macerate, acest ulei se poate folosi pentru afectiuni ale pielii cum ar fi, prosriazis, eczeme, arsuri, piele uscata, sprijina constructia de colagen.
Eu nu am separat fructele de seminte, pentru ca din seminte se extrage un ulei valoros prin presare la rece cu efecte puternice de regenerare a celulelor pielii si antiinflamatoare.
Chiar daca nu aveti o problema de piele sau scalp, totusi puteti folosi acest macerat de macese ca si ulei de corp si ten intr-o dilutie de 1:1 cu un alt ulei vegetal.
De asemeni se poate folosi si in apa de baie sau de picioare.
Este foarte bun si pentru arsurile de dupa soare in combinatie cu gel de aloe vera (fara alcool) sau ulei de cocos cu efect antibacterial si racoritor.
Maceratul de macese se foloseste cu succes si în produsele cosmetice si chiar sapunuri facute acasa. Eu personal l-am folosit in cosmeticele facute acasa, în ulei de corp, unt de corp, sapun, ulei pentru ten, masca pentru ten, creme, ulei de par si multe altele.
Macesele se gasesc pe marginea padurilor sau a campiilor si se pot culege toamna. O adevarata comoara intr-un mic fruct care nu costa nimic, sunt gratis si se poate folosi in multe variante, chiar in ceai, dulceata (e preferata sotului meu).
Voi cum folositi maceratul de macese?
V-a placut aceasta informatie?