Tamâia sau Olibanum (arab)

 

 

Denumirea botanica: Boswellia sacra, Boswellia carterii

Tămâia – demult depășită de aur, a fost folosită în scopuri religioase și medicale din cele mai vechi timpuri. Parfumul este folosit pentru reflecție, introspecție și purificare, dar este, de asemenea, util în tratarea multor dureri fizice și emoționale.

Rășina tămâii, care sa adaptat perfect zonei desertice aride, este una dintre cele mai vechi arome ale tămâii a omenirii. Scoarta copacilor, care sunt de trei până la șapte metri înălțime, este sculptata pentru a fi recoltata.

Extracție: copacii sunt zgâriați, astfel încât rășina poate picura și se coaguleaza ca “lacrimile”. Uleiul esential se obtine din aceste “lacrimi” din rasina cu ajutorul distilarii pe abur. Forma de tămâie de cea mai bună calitate este recolta ulterioară a tămâii indiene sollaki boswellia.

Uleiul esențial poate conține urme de tetrahidrocanabinol halucinogen (THC). Mai mult, sunt incluși inhibitori de leucotrienă, care sunt utilizați ca antiflogiști și antireumatici foarte eficienți.

Uleiul esential de tamâie este cunoscut mai ales pentru efectul său relaxant asupra psihicului. Pe măsură ce materialul șe combina cu subtilul, acesta este adesea folosit pentru meditație.

Inflamația aritmitică ar putea fi tratată cu succes cu ajutorul acizilor boswellici, un amestec de rășină din arborele de tămâie. Acizii boswellici sunt în extractul de tămâie. În uleiul esențial, din păcate, acestea nu sunt deloc, ci doar urme. Preparatul de tămâie H 15 cu acid boswellic (si sallaki) de la boswellia serrata este recomandată ca o înlocuire a cortizonului.

Tămâia se dovedește, de asemenea, foarte eficientă în tratamentul colitei cronice și ulcerative (boala inflamatorie intestinală cronică, colon și intestin gros). Tamâia are un efect antiflogist foarte puternic.

În medicina indiană, rășina de tămâie a fost utilizată cu succes de mii de ani împotriva artritei cronice și a bronșitei cronice.

Cu ajutorul uleiului de tămâie, jumătățile de creier pot fi armonizate și agresivitatea redusă.

Acest ulei esential de tamâie nu numai că are un efect de curățare asupra minții, ci și asupra aerului înconjurător.

Ingrediente cheie: ca. 70% Monoterpene si pâna la 15% Sesquiterpene.

Contraindicatii: uleiul de tamâie poate provoca ameteli daca doza in lampa de parfumare este prea mare. Atentie si la copii sub 6 ani si la femeile insarcinate.

Uleiul din boswellia serrata este utilizat în mod similar cu boswellia carterii și b. sacra, dar nu conține acizi boswellici.

Uleiul esential de tamâie a fost folosit in vechime ca si dezinfectant (în biserica) si conservant (in mâncare).

Cu 3000 de ani înainte de Hristos, egiptenii antici au folosit rășini parfumate și macerate, cum ar fi tamâia. O foloseau în scopuri spirituale si pentru mumificare.

Uleiurile esentiale linistitoare si vindecatoare au fost folosite în toate culturile înalte.

Mirosul uleiului esential de tamâie este usor lemnos, picant si ceva medicinal. Calitatea din etiopia miroase mai moale si balsamic. Uleiul de olibanum, la fel ca toate rășinile, are o relație strânsă cu pielea și respirația.

În creme, are efect regenerator, îmbunatatind vindecarea ranilor si cicatricilor, ajuta la ulcere, iar cercetarile se desfășoară de ani de zile în ceea ce privește efectul său antitumoral. În plus actioneaza ca si antiinflamator, calmant, reglementeaza sistemul imunitar si expectorant, se poate folosi si la bronsita.

Actioneaza ridicand starea de spirit, ajuta la situatii tensionate in viata. Este unul dintre uleiurile cele mai importante in însotirea oamenilor care parasesc aceasta lume.

Tamâia indiana (boswellia serrata) este un puternic antiinflamator si linistitor pentru mucoasa intestinala, actioneaza la tumorile de pe creier. Se poate lua în capsule.

Cuvântul ebraic pentru tămâie, “levonah”, este utilizat în Biblie de 22 de ori, fiind unul dintre cele mai recunoscute materiale din scriptură. (Cântarea lui Solomon 3:6)

La începutul noului testament la nasterea lui Isus Cristos, magii îi aduc in dar tamâie si smirna.

Proprietati: antitumoral, imunostimulant, puternic expectorant, antiinflamator, asupra celulelor epiteliale (EPITÉLIU, epitelii, s. n. Țesut (alcătuit din celule legate între ele printr-o substanță intercelulară care formează suprafața de înveliș a pielii, a mucoaselor, a canalelor excretoare ale glandelor),  antidepresiv, regenerator de piele, scaderea febrei, dureri de încheieturi si reumatice, infectii gripale, raceli, boli de plamâni, tuse, dureri de urechi, anghina, asma, alergii, rani, lovituri, acnee, riduri, probleme si boli de piele, negi, ulcer.

Efecte psihice: relaxare, linistire, intareste psihicul, antidepresiv, ajuta la confuzii, stres, neliniste, sindromul Burnout, frica, nervi, insomnie, epuizare.

Frecati o picatura in palme, apoi usor peste nasul dvs. Si respirati adânc pentru a va bucura de aroma bogata, care aduce un sentiment de stabilitate si scop.

Pentru o baie in cada, se pun 2 picaturi ulei de tamâie si 4 picaturi de ulei esential de lavanda in 50-100 ml lapte SAU 2 linguri de miere de albine si se amesteca in apa din cada. (tot asa se pot face bai doar la picioare cu acest amestec).

Ulei de corp: 10 ml ulei vegetal, 2 picaturi ulei esential de tamâie, 3 picaturi ulei de lavanda.

Pentru vergeturi se foloseste tamâia in combinatie cu lavanda, smirna si unt de shea.

 

Salutari parfumate,

Catalina

 

 

 

3 thoughts on “Tamâia sau Olibanum (arab)”

  1. Buna ziua,

    Multumesc, in primul rand , pentru toate informatiile pe care ni le oferiti cu generozitate si buna-vointa.

    Va rig sa mi spuneti , comercial si informal, la ce informatii/ cursuri/ pliante mai pot avea acces.

    Va multumesc,
    Marina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *