Uleiul esential de lamâie

Denumirea botanică: citrus limon
Familia botanică: Rutaceae
Ţara de origine: Sicilia, California
Partea de plantă folosită pentru extracţia uleiului esenţial: coaja
Metoda de extracţie: presare

Pentru extragerea unui kilogram de ulei esenţial este nevoie de 3000 de lămâi.

Este un ulei parfumat şi sănătos în comparaţie cu multe alte uleiuri exotice folosite.

Citrus medica (numit și măr persan sau mediteranean, care este folosit pentru producția de lămaie), este unul dintre cele mai vechi cultivaţii (datorită cojii groase).

Cu plantaţiile de citrice a venit așa-numita orangerie în baroc (sere înalte unde arborii de citrice pot supraviețui chiar iernile severe) la castelele prinților și regilor.

La începutul anilor ’80 s-au produs 55,3 milioane de tone de lamâi – acest lucru le face una dintre cele mai răspândite soiuri de fructe din lume.

Pentru comercializare, exista trei feluri:

Poncirus (pomi de portocali relativ rezistenţi în perioadele geroase)
Fortunella
Citrus (Citrus aurantium, aurantifolia, paradisi, medica, sinensis, etc).

Metodele de extracţie:
uleiurile din coaja fructelor: extracţie prin presiune, stoarcere mecanică ( răzuire şi centrifugă) – randament mare, prin urmare, relativ ieftin.

Deosebit de important pentru obținerea de uleiuri de înaltă calitate care pot fi folosite pentru aromaterapie, este că plantele folosite provin din cultivarea organică certificată (pentru a evita toxinele agricole din ulei – acestea sunt ca uleiurile esențiale lipofile = solubile în grăsimi ).

Valabilitate 1 an. Cu cât sunt mai înaintate în ani cu atât mai mult v-a irita pielea.

Reglează sistemul imunitar, îmbunătățește în mod evident capacitatea de concentrare și are un efect deosebit de bun asupra dezinfectării aerului din cameră.

Este un ulei care se poate folosi aproape la orice: foarte puternic antibacterian (streptococi), uşor antiviral, întăreşte pereţii vaselor ( astfel încât acestea nu devin atât de ușor de fragil ), dizolvă piatra (la colică renală), ameliorează nervii și pofta de mâncare, ajuta la ficat și slăbiciune digestivă.

Deoarece uleiul de lămâie se oxidează relativ repede, trebuie consumat în aproximativ un an si nu mai trebuie aplicat pe piele. În baia caldă, pielea se poate irita foarte rapid, cinci picături pot fi deja prea multe.

Datorită naturii lor chimice (proporție ridicată de monoterpene), uleiurile care se strică rapid pot ataca și anumite materiale plastice, făcând astfel un test de compatibilitate a materialelor într-un loc invizibil. Materialele sensibile includ anumite piese auto, compartimentele de legume din frigider, inhalatoarele și carcasele pentru CD-uri.

Uleiul de lămâie este de asemenea utilizat în cantități mari pentru băuturi de cola și limonadă.
Este excelent pentru bucătăria aromată, popular, bine tolerat și ieftin. Ajuta la concentrare, iar datorită conținutului ridicat de limonen, este foarte bun pentru curățarea aerului camerei, este imunomodulator (echilibrarea sistemului imunitar), antioxidant (“îmbătrânire mai bună”), pentru ameliorarea ficatului (învelire hepatică, ingestie orală), uşor sedativ,antidepresiv, relaxant dar nu obositor, ridică starea de spirit (transmite lumina solară stocată în plantele citrice).
Fotosensibilizarea / fototoxicitatea – Uleiurile din coajă de citrice conțin adesea niveluri ridicate de ingrediente (cum ar fi cumarina și bergaptenul), care au capacitatea de a crește fotosensibilitatea pielii atunci când este aplicată în exterior (de exemplu, masaj), provoaca roșeață, mâncărime, deshidratare, pete şi/sau mătreaţă.
Supradozarea și uleiurile deja oxidate pot provoca iritarea pielii în apă caldă de baie, se foloseşte la varice, tromboză, infecţii la plămâni, diaree, insomnii, pietre la fiere şi rinichi.

Limonada

1 picătură de ulei esenţial de lămâie se amesteca bine în

2 linguri de sirop de soc

sucul de la jumătate de lămâie

1 l apă

 

Ramâneti sanatosi!

Catalina

7 thoughts on “Uleiul esential de lamâie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *