Uleiul esential de roinita

Denumirea botanica: melissa officinalis

Uleiul esential de melisse este un ulei valoros si pretios. Este scump, costa mult, se obtine cu multa munca.

Pentru 1 litru de ulei esential este nevoie de 7000- 10 000 tone de frunze de melisse.

10 tone de frunze se distileaza pe abur pentru a obtine 1 litru de ulei esential. Multa munca, foarte mult!

Este cel mai bun ulei folosit in afectiunile alergice dar si virale, adica impotriva virusilor.

In chimia lui, contine in jur de 26,95% geranial, care are efect sedativ, neral in jur de 20,27% cu efect antiinflamator.

 

In perioade de raceala este un bun bactericid. Pentru vezicule de buze si zona zoster se poate folosi uleiul esential de melisse.

 

Se poate folosi si in stari nervoase, insomnii, stari emotionale depasite, migrene, aritmii cardiace, copii hiperactivi.

 

Pentru ca este un ulei scump, de multe ori este falsificat.

Câteodata scrie pe sticluta “melisse indicum”. Asta inseamna ca in mare parte este lemongrass sau citronella, care au cu totul un alt efect asupra organismului.

In concentratie prea mare, poate irita pielea, este bine sa folosim diluat in 0,5-1%, adica 1-2 picaturi ulei esential la 10 ml ulei vegetal. In apa de baie nu mai mult de 3 picaturi.

Este puternic antiviral, antialergic, scade tensiunea, antiinflamator, sedativ, analgezic, se foloseste la insomnie, herpes (labialis si genitalis), aritmii cardiace, in frica, cistita, varice, pietre la rinichi, greturi in sarcina, amenoree, dureri de travaliu, ingrijirea pielii inainte de radioterapie.

Contraindicatii: in perioada sarcinii, doar sub indrumarea unui doctor.

2 thoughts on “Uleiul esential de roinita”

  1. Mulțumesc pentru detalii despre uleiul de roinita, mi se pare un ulei foarte aromat, miros tare, agreat de mai multe persoane, de acum voi folosi in cremele mele mai puțin, fata de cum cere reteta.
    O seară minunată!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *