Untul de shea

Untul de shea

Vitellaria paradoxa

 

Untul de shea pentru îngrijirea pielii promovează elasticitatea pielii și servește drept îngrijire de bază hrănitoare. Untul de shea organic poate fi folosit singur pentru îngrijirea pielii sau ca bază pentru balsamurile și cremele de casă.

 

Untul de shea este deosebit de îngrijitor și hrănitor. Proporția mare de insaponificabile conține alcooli triterpenici, care promovează elasticitatea pielii și contracarează descompunerea colagenului și elastinei din piele. Untul de shea este, prin urmare, un ajutor de frumusețe ideal pentru pielea uscată, stresată și îmbătrânită și un agent excelent de consistență pentru unguente și balsamuri pe bază de plante.

 

Istorie | Untul de shea este de obicei extras într-un mod foarte tradițional și mai ales manual. Producția de unt de shea este o sursă majoră de venit pentru multe femei din Sahel, în special în Burkina Faso. Cunoașterea modului de obținere a untului de shea, „darul sacru al Africii”, se transmite din generație în generație.

 

Botanică și extracție | Arborele de shea este o plantă noduroasă și prosperă în savanele din Africa centrală. Florile albe-crem miros intens a miere si apoi formeaza drupe ovoide inconjurate de o piele groasa, verde. Dar durează aproximativ 20 de ani înainte ca fructele unui copac să poată fi recoltate. Arborele de shea atinge randamentul maxim abia la vârsta de 40-50 de ani. Fructele se colectează, se usucă și se curăță de coajă pentru extragerea uleiului și grăsimilor, deoarece semințele din interiorul fructului sunt necesare pentru untul de shea. Aceste semințe sunt măcinate într-o masă moale într-un mojar mare. Masa de shea maronie este apoi măcinată într-o pastă fină. Masa de shea se lucrează ore întregi cu frământare constantă și se adaugă constant puțină apă caldă. Masa se schimbă într-un aluat, unt alb-gălbui. Apoi se adaugă apă rece, astfel încât grăsimea să se aseze și să poată fi îndepărtată. După îndepărtarea reziduurilor de apă rămase prin încălzirea și filtrarea masei, obținem untul de shea strălucitor și parfumat.
Untul de shea nerafinat este de culoare gălbuie și are un parfum intens.

 

Următoarele ingrediente sunt deosebit de relevante pentru efectul și proprietățile untului de shea:

Acid palmitic (saturat): 3,5%
Acid stearic (saturat): 42,8%
Acid oleic (Omega-9): 45,4%
Acid linoleic (Omega-6): 6%
Acid arahinic (saturat): 1,5%
alcooli triterpenici

 

Efecte: îngrijirea pielii, regeneratoare, în special pentru pielea uscată și pielea îmbătrânită (susține elasticitatea pielii), întărește funcția de barieră a pielii.

 

Uz extern: Studiile clinice au arătat rezultate foarte bune în bolile de piele cu piele solzoasă și pielea îmbătrânită uscată. Proporția mare de nesaponificabile conține alcooli triterpenici (amirin, lupeol, butirospermol), care pe de o parte au efect de regenerare și, de asemenea, favorizează elasticitatea pielii. Untul de shea are, de asemenea, un loc ferm în cosmetică pentru producerea de balsamuri și creme, deoarece face pielea fină, netedă și suplă, împiedică uscarea acesteia și leagă umezeala. Este folosit în produse de îngrijire personală, produse după soare, balsamuri de buze și pentru prevenirea vergeturilor.

 

Untul de shea funcționează deosebit de bine pentru:

piele uscată, sensibilă, matură
îngrijirea feței
ingrijirea bebelusului
scalp uscat
piele deteriorată de soare
mâncărime
masaj perineului
Prevenirea vergeturilor

 

Cremă de shea amestecată la rece

 

60 g unt de shea
30 de grame de ulei de migdale
10 grame de ulei de argan
30 de picături de uleiuri esențiale pentru îngrijirea pielii la alegere

 

Mod de preparare: Amestecați untul de shea și puțin ulei de migdale cu un mixer de mână până devine pufos, apoi adăugați uleiurile grase rămase. La final, amestecați ușor uleiurile esențiale cu un bețișor de sticlă. Apoi se toarnă în borcane curate, dezinfectate și se consumă în 4-8 săptămâni.

 

Daca nu stii cum sa folosesti untul de shea  sau nu stii cum sa il introduci in cosmeticele naturale, in cursul meu “Uleiurile esentiale pentru frumusete” vei putea invata cum sa folosesti acest unt pentru îngrijirea pielii.

Untul de shea face parte din acest curs si este introdus in mai multe retete si amestecuri pentru piele.

 

Detalii despre curs, pret si înscriere vei gasi pe acest link:

 

Curs Uleiurile esentiale pentru frumusete

 

Te astept!

 

Catalina

Leave a Comment

Your email address will not be published.