Nume botanic: citrus bergamia
Familia botanica: rutaceae
Tara de origine: Italia de sud, Maroc.
Partea de planta folosita: coaja
Metoda de extractie: presare la rece
Valabilitate 3 ani. Nu se foloseste in solar si la soare.
Din 100 kg de coaja, se obtine 500 g de ulei esential.
Uleiul esential de bergamota are o valabilitate mult mai lunga decat celelalte citrice si contine ingrediente chimice asemanatoare cu lavanda.
Reggio di Calabria. Orasul unde creste bergamota. De aici provine cel mai bun ulei esential de bergamota. Intre timp bergamota se cultiva si in alte tari, cum ar fi, India. Uleiul esential de bergamota din Sicilia e cautat in special. Cu parere de rau, suprafetele de cultivare s-au redus din cauza aeropoartelor si autobenzilor construite intre timp. Sunt multe povesti despre bergamota. Una din ele spune ca odata candva, bergamota a fost adusa din Insulele Canare. Acolo a descoperit-o Christoph Kolumbus si a luat-o cu el in Reggio di Calabria.
Bergamota este un pom din familia citricelor. Florile sunt in forma de stea si sunt mai mici decat la celelalte citrice.
Cand fructele sunt coapte au culoare de galben-auriu. Pentru extragerea uleiului esential se culeg fructele verzi, inca necoapte in totalitate. Sunt foarte acre si amare. In multe glande mici ale coajei se gaseste uleiul esential de bergamota, care se obtine prin presare la rece a coajei si centrifuga.
Uleiul esential de bergamota este folosit in apele de colonie si in aromaterapie. Mirosul fructat, proaspat si plin de viata al uleiului, este de multi caracterizat ca un parfum placut.
Paolo Rovesti, profesor la Universitatea din Milano, raporteaza din experientele lui cu uleiurile esentiale in diferite clinici pentru nervi si efectele lor de vindecare in depresie, frica si isterie. El descrie efectul psihic al uleiului de bergamota si a descoperit ca are un efect anxiolotic si de relaxare a nervilor.
Si astazi, uleiul esential de bergamota este recomandat pentru eliberarea fricii, a stresului si a depresiei. Are efect normativ asupra hipotalamusului (spun noile cercetari).
Bergamota este este un ulei flexibil. Se poate combina bine cu rozmarin, lemongrass, eucalipt sau verbena pentru improspatare, cu ylang ylang si iasomie pentru senzualitate, cu ienupar sau pin pentru un efect stimulant si revigorant.
In oboseala, in covalescenta are efect vitalizant, iar in stres, nervozitate si frica, linisteste.
Pana aici, in toate cazurile, uleiul de bergamota se poate folosi in difuzor, masaj, ungeri, bai, spray de camera.
Bergamota cu lamaie, rozmarin si eucalipt in difuzor improspateaza mirosurile din camera.
In senzatia de frica, depresie, fluctuatii emotionale, uleiul de begamota se poate amesteca cu alte uleiuri. In functie de caz: lavanda, busuioc, lamaie, rozmarin, geraniu, neroli, petit grain, angelica, trandafir, cedru, salvia sclarea, roinita sau maghiran.
Ar mai fi chiparos, helichrysum, codita soricelului, cistus, tamaie, pin.
Datorita efectului sau antiseptic, este folosit in multe afectiuni. Functioneaza impotriva stafilococilor, gonococilor, meningococului, bacteriilor difterice si a altor agenti patogeni.
Este folosit si la infectiile cavitatii bucale (ca si apa pentru gargara), la infectii de piele, si in caile respiratorii (se inhaleaza).
In amestec cu cistus si helichrysum diluate cu ulei vegetal este benefic pentru eczema si psoriazis.
Uleiul de begamota poate provoca pete de pigment din cauza expunerii la soare. Efectul iritant este atribuit furocumarinelor care se gasesc in acest ulei. Exista si ulei esential de bergamota care nu contine furocumarine.
Uleiul de bergamota este un component important in apa de colonie, amestecat cu neroli, lavanda, petitgrain. Intrucat nevoia uleiului de bergamota este mare si cerintele uleiului de calitate nu pot fi acoperite, deseori uleiul esential de bergamota este falsificat si diluat.
Bergamota este un mic secret in bucatarie, se poate pune 1-2 picaturi in crema cu branza de pe blatul de biscuiti.
In cosmetica, uleiul de bergamota este foarte apreciat. El da un parfum placut cremelor, lotiunilor de corp si ajuta la acnee si piele grasa. Acest ulei in combinatie cu musetel este potrivit pentru pielea inflamata, avand efect antiseptic. Este placut pentru masaje faciale relaxante in combinatie cu ylang ylang.
Efecte pe corp: puternic antibacterial, antiseptic (dezinfectant), antiviral, stimulator imunitar, antiinflamator, scade febra, apetisant, relaxant, stimuleaza digestia.
Efecte psihice: inaltator, antidepresiv, linistitor, relaxant, ameliorarea anxietatii.
Domenii de aplicare
Pe corp: inflamarea mucoasei bucale, inflamatia gatului, lipsa poftei de mancare, meteorism, colici intestinale, dureri de gat, febra, dureri de cap, cistita, dureri menstruale, sindromul climacteric, congestie limfatica dupa amputarea sanilor, tensiune musculara nervoasa, dificultati de concentrare, insomnii (si la copii).
Pentru psihic: frica, depresie, stres, fluctuatii emotionale, tensiune nervoasa, insomnia, anxietate.
Precautii
Uleiul de bergamota contine furocumarine si este fotosensibilizant. La soare poate provoca iritatii si pete pe piele. De aceea nu se va folosi inainte de a merge la bazin.
Dupa folosire, timp de 12 ore nu stati in prezenta soarelui. Producatorii ofera si ulei de bergamota fara furocumarine.
Daca folosesti 6 picaturi de ulei de bergamota in 100 ml de ulei vegetal, nu e nici o problema.
Daca folositi un parfum care contine ulei esential de bergamota, pot aparea pete pe piele.
Cu drag,
Catalina
Mulțumesc!
Cu drag! Ma bucur ca sunteti interesata de uleiurile esentiale pentru sanatate!
Multumesc mult pentru toate informatiile.