Uleiul esential de lavanda

Nume botanic: lavandula angustifolia (officinalis,vera)

Familia botanică: Lamiaceae

Ţara de origine: sudul Franţei

Partea de plantă folosită: flori

Metoda de extracţie: distilare cu abur

 

Ce altceva se poate scrie despre acest „miracol albastru”, cu excepția faptului că poate fi folosit ca remediu pentru și împotriva tuturor.

Cu condiția să nu cumpărați accidental mult mai ieftin lavandin (lavandula intermedia) sau Speiklavendel (lavandula latifolia, sau lavandula spica), care poate conține o proporție relativ mare de camfor. Acestea te ţin mai degrabă treaz și sunt stimulative, deci nu sunt potrivite pentru utilizarea anti-stres.

Efectul calmant al uleiului de lavandă este acum bine documentat științific, există chiar și un medicament numit Lasea pe piața germană, care a fost comparat cu bine-cunoscutul lorazepam benzodiazepină.

80 mg de ulei de lavandă în capsule poate ajuta de asemenea la tulburări de anxietate și, ca un „efect secundar” adesea binevenit, au îmbunătățit somnul.

Principalele ingrediente: linalool și linalyl acetat.

Efecte principale pe corp: este blând pe piele, vindecă rănile, usor antiseptic.

Chimistul francez Rene Gattefosse a descoperit aceste proprietati atunci cand, la o explozie din laborator, a suferit arsuri la mana, pe fata si cap. Avea in laboratorul sau un vas cu ulei esential de lavanda. A aplicat ulei de lavanda si la scurt timp pielea lui sa vindecat de arsuri.

 

Efectele principale mentale: calmare, echilibrare, anxiolitic.

Aplicare deosebit de eficientă: aromă de cameră, miros de pernă, ulei de baie, „parfum terapeutic”.

Perioada de valabilitate după deschiderea flaconului: doi ani (nu se aplică după un an pentru pielea sensibilă)

Datorită versatilității, uleiul de lavandă incolor, uneori gălbui, cu parfumul său discret, floral, nu poate fi lipsit din nici o casă sau din farmacia de călătorie.

Nu este o durere sau o boală în care uleiul de lavandă sa nu ajute sau cel puțin să nu calmeze.

Uleiul de lavandă este un ulei complet inofensiv care poate fi aplicat pur pe piele. Lavanda funcţionează în funcţie de nevoi: calmant, dar şi fortifiant. Acesta din urmă este uneori o reacție atunci când doza este prea mare. În terapie intensifică efectele altor uleiuri esențiale. Importante domenii de utilizare sunt:

  • Arsuri (şi la arsurile de soare cu aloe vera şi ulei de jojoba diluat)
  • Înţepături de insecte
  • Lovituri, răni şi ulceraţii (aplicaţi pur)
  • Insomnii, frică, nelinişte, eventual împreună cu mandarine, în special la copii
  • Ciuperci vaginale (eventual împreună cu arbore de ceai şi manuka diluat pe tampon)
  • Orice fel de dureri, în special tensiunea musculară.

 

Are proprietăţi sedative, puternic spasmolitic, antiinflamator, asupra celulelor epiteliale, cardiotonicscade tensiunea arteriala, analgezic, usor anticoagulant, antifungic, antibacterial, relaxant.

 

Indicaţii: nervozitate, încordare, frică, insomnii, dismenoree, astma, bronşită, infecţii şi alergii ale dermatozei, arsură, rană, mâncărimi, ulcus cruris, flebita ( Boală care constă în inflamarea peretelui venelor, urmată de obicei de astuparea venei respective), arteritacardialgie (durere acută în zona inimii sau cardiei), tahicardie, hipertensiune, crampe.

Efecte secundare: în folosirea corectă nu sunt cunoscute; chiar şi o folosire mai lungă este posibilă.

Nota: în zona psihică dozajul este destul de limitat deoarece de prea multe ori duc la paradoxuri, de ex. insomnie, nelinişte.

Există mai multe tipuri de lavandă despre care voi scrie în alt articol: lavandula intermedia Lois Super, lavandula angustifolia/officinalis (salbatică), lavandula latifolia (spica), lavandula stoechas.

 

Metode de folosire: se poate folosi 2-3 picături în umidificator, 1 picătură în palme, 2 picături pe tălpi, pe tâmple, după ureche, în locul dorit.

Pentru o baie relaxantă:

 

  • 2 linguri sare de mare
  • 4-5 picături de ulei esenţial de lavandă

 

Se amestecă şi se pune în vană cu apă. Sarea se poate înlocui cu 50 ml de lapte sau smântână sau cu o lingură de miere de albine.

 

Peeling:

 

  • 100 gr zahăr sau sare de himalaia
  • 5 picături de ulei esenţial de lavandă
  • 1/2 lingură ulei de cocos bio

 

Uleiul de cocos se topeşte pe abur, se lasă umpic la răcit, apoi se amestecă cu sarea/zahărul şi la sfârşit se adaugă uleiul de lavandă.

Se păstrează într-un borcan ferit de lumină şi căldură puternică.

Se foloseşte pentru curăţarea feţei şi a întregului corp. Se poate orna cu flori de lavandă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *