Denumirea botanică: Cinnamomum zeylanicum/verum
Familia botanică: Lauraceae
Alt nume: Kaneel
Ţara de origine: Sri Lanka, Madagascar, Ceylon
Partea de plantă folosită: scoarţă
Metoda de extracţie: distilare
Scorțișoară din scoarța copacului iubitor de căldură a fost odată una dintre cele mai importante mărfuri comerciale. Astăzi este una dintre cele mai importante condimente. Uleiul esențial este iritant în formă pură pe piele și nu trebuie folosit de începatori. Dacă se aplică, foloseste numai 0,5% pe piele (1 picatură în 10 ml de ulei de migdale).
Ca şi condiment, de exemplu, pentru produse de patiserie foloseste scorțișoara de înaltă calitate ” scorțișoara Ceylon”, atenție, scorțișoara chinezească mai ieftină poate conține o proporție mare de cumarine prea puternică pentru ficat. Principalul ingredient: cinnamic aldehyde.
Efectele principale fizice: promovarea extremă a circulației, încălzirea, ameliorarea durerii, promovarea spărturilor.
Efectele principale mentale: dau un sentiment de securitate, pentru oamenii care răcesc adesea.
Aplicare deosebit de eficientă: foarte diluată în spray de cameră.
Perioada de valabilitate după deschiderea flaconului: 10 ani
Lăstarii proaspeti sunt lăsați să crească timp de un an sau doi, după care sunt tăiați și coaja este îndepărtată. Cea mai bună calitate este obținută din interiorul delicat. Din coaja care a fost uscată și fermentată la umbră este facut bastonul de scorțișoară după cum îl știm.
Rudele mai delicate, mai dulci ale scorţişoarei de cassia au fost folosite ca mirodenii și plante medicinale de mii de ani. În Europa, scorțișoara de ceylon era deja populară în antichitate printre greci și romani care l-au răspândit în războaiele lor comerciale.
Din punct de vedere economic, kaneel a fost întotdeauna de mare importanță, astfel încât chiar și un război a fost instigat din cauza lui.
Portughezii au cucerit Sri Lanka (fost Ceylon) în 1536, doar pentru a obține Monopolul asupra cultivării și comerțului lucrativ cu ea.
Pulberea de scorţişoară de ceylon se poate păstra într-un borcan închis la culoare pâna la 2-3 ani proaspătă.
Scorțișoara este un parfum adesea menționat în Biblie. În ultimele secole, a influențat literalmente politica și literatura: au existat lupte puternice de putere de către diferite națiuni maritime pentru cultivarea și exportul mirodeniilor nobile.
Uleiul esențial din frunze sau coajă se obține prin distilare cu abur. Cel mai ieftin dintre cele două uleiuri de scorțișoară, cel din frunze miroase mai mult ca niște cuișoare. Datorită conținutului ridicat de eugenol, este iritant pentru piele, dar nu la fel de agresiv ca uleiul mult mai costisitor din coajă, care miroase datorită conţinutului fin de cinamică de aldehidă, a fursecuri de crăciun.
Ambele uleiuri trebuie aplicate numai în diluție puternică pe piele, cu uleiuri cu conţinut de limone (uleiurile citrice de ex. cel de portocale), ele vor fi mai prietenoase. Ambele uleiuri esențiale sunt adesea folosite pentru boli de răceală și infecțioase. Chiar și cu sentimentul general de răceală, uleiul de scorțișoară este un parfum bun în cameră.
În sarcină, uleiurile de scorţişoară sunt strict interzise (gravidele sensibile ar trebui să se ferească şi de fursecurile cu scorţişoară de crăciun!). Pe piaţă există puţine uleiuri pure de scorţişoară, iar amatorii sunt înşelaţi de ieftinul cinnamic aldehyd din retortă. Din cauza lipsei de substanțe însoțitoare, acest ulei este și mai agresiv decât omologul său natural.
Proprietăți importante: puternic antiinfecţios (spectru foarte larg antibacterian), antiviral, antifungic, antiparazitic, puternic hiperemic, emenagog, pentru lovituri, creşte imperfecţiunea intestinala, uşor analgezic, simpaticotonic, puternic stimulant, puternic afrodisiac, uşor anticoagulant.
Indicaţii: infecţii tropicale, febră tropicală, răceală, frisoane, gripă, infecţii de infestare cu viermi ale tractului digestiv si ale intestinelor, amibiaza, constipaţie, diaree, celulită, tulburări de circulaţie a sângelui, dureri de muşchi, la naştere, impotenţă, frigiditate, astenie, revizia hipotermiei mentale.
Efecte secundare: nu se foloseşte în sarcină, pentru copii doar puţin în lampa parfumată; este puternic iritant pe piele, atentie la dozajul corect (1% şi mai puţin); la persoanele sensibile poate produce dermatită, folosirea în acelaşi timp cu uleiurile citrice prezintă un efect de tamponare și astfel crește compatibilitatea zymtaldehidei. Aromaterapeuţii britanici nu folosesc deloc acest ulei esenţial.
Există mai multe tipuri de scorţişoară care se obţin prin distilare din frunze,crengi şi scoarţă:
- Cinnamomum camphora (distilare din frunze) conţine în cea mai mare parte Monoterpenole 96-99,2% Linalool
- Cinnamomum camphora – camfor (distilare din frunze şi lemn) conţine în cea mai mare parte Monoterpenketone 40-50% borneon
- Cinnamomum camphora – Ravintsara din Madagascar (distilare din crengi şi frunze) conţine în cea mai mare parte Oxide 64,3 1,8 Cineol
- Cinnamomum aromaticum – Cassia (scorţişoara chinezească, distilare din frunze şi crengi) conţine dintre toate aldehide aromatice – 78-85% trans -scorţişoara aldehidă
- Cinnamomum polyandrum sin. Cinnamomum glaucescens (distilare din fructe) conţine Ester 17-35 trans- cinnamic de metil
- Cinnamomum zeylanicum sin. Cinnamomum verum (distilare din scoarţă) conţine fenole 36,79% eugenol
- Cinnamomum zeylanicum sin. Cinnamomum verum (distilare din frunze) conţine dintre toate fenole 78,06% eugenol.
Se poate folosi ca si ceai: se fierbe o cană cu apă, se lasă să se răcească (calduţă) şi se pune doar o picătură de ulei esenţial de scorţişoară într-o lingurita cu miere (se poate adăuga şi o picătură de ulei de portocale şi lămâie). În ceai ajută la diaree, paraziţi intestinali, răceală, gripă, febră,etc.
Pentru diabet se recomanda o picatura de ulei esential de scortisoara cu miere si apa. Priveste in acest video de mai jos ca sa vezi cum se procedeaza.
Eu recomand sa beti acest amestec cu paiul daca aveti o piele sensibila (asa ca mine) ca sa nu va piste la buze uleiul de scortisoara.
Picatura de ulei de scortisoara se poate pune si pe un cub de zahar.
În aromaterapie uleiurile esenţiale se folosesc la recomandarea unui specialist.